{0149} : Κοινωνιολογίας (Ρέθυμνο)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 12/11/2023

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχολή Κοινωνικών Οικονομικών και  Πολιτικών Επιστημών

Τμήμα Κοινωνιολογίας (Ρέθυμνο)

Έδρα :

Διεύθυνση:  Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, 74100 Ρέθυμνο

Τηλέφωνο: 2831 077466, 2831 077465, 2831 077491

Σκοπός του τμήματος :

Σκοπός των Τμημάτων Κοινωνιολογίας είναι η ανάδειξη επιστημόνων ικανών να μελετούν την καταγωγή, την ανάπτυξη, την οργάνωση, την εξέλιξη και την λειτουργία των ανθρωπίνων κοινωνιών, αλλά και να καταγράφουν και να αναλύουν τις μεταβολές της κοινωνικής συμπεριφοράς, των κοινωνικών σχέσεων και των κοινωνικών προβλημάτων.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα) 

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας περιέχει προσφερόμενα μαθήματα, τα οποία, ανάλογα με το περιεχόμενο και εν γένει το χαρακτήρα τους, διαρθρώνονται σε κατηγορίες, έτσι ώστε να υπηρετηθούν δύο γενικοί στόχοι:

  • Α. Να προσφερθεί μια βασική «εγκύκλια» γνώση στον επιστημονικό κλάδο της κοινωνιολογίας που υπηρετεί το Τμήμα.
  • Β. Να προσφερθούν πιο εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και πεδία έρευνας της κοινωνιολογίας.

Επιπλέον, η άρθρωση των προσφερόμενων μαθημάτων και των ευρύτερων δραστηριοτήτων του Τμήματος διαμορφώνεται ώστε να υπηρετείται ένας ακόμα κεντρικός στόχος των ακαδημαϊκών σπουδών: η εξοικείωση των φοιτητών και των φοιτητριών με την κοινωνική έρευνα. Μολονότι οι υψηλές απαιτήσεις της έρευνας υπηρετούνται κατεξοχήν από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών εν τούτοις και οι προπτυχιακές σπουδές συμβάλλουν πολλαπλά προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στοχεύουν στη θεωρητικά και μεθοδολογικά θεμελιωμένη απόκτηση γνώσεων γύρω από την κοινωνική δομή, την κοινωνική αλληλόδραση και τους κοινωνικούς θεσμούς. Στόχος του Προ­γράμματος Σπουδών του Τμήματος είναι να εξοπλίσει θεωρητικά τον φοιτητή και τη φοιτήτρια στα αντικείμενα μελέτης της κοινωνιολογίας καθώς και να τους καταστήσει ικανούς στη χρήση των εμπειρικών μεθόδων της κοινωνιολογικής έρευνας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη μιας αυτόνομης και αναστοχαστικής κοινωνιολογικής σκέψης προκειμένου για την επιστημονική ανάλυση των κοινωνικών φαινομένων, όπως επίσης και στην καλλιέργεια της ικανότητας του φοιτητή και της φοιτήτριας να στοχάζονται τις επιδράσεις της δραστηριότητάς τους στην κοινωνική πραγματικότητα.

Στα δύο πρώτα έτη οι φοιτητές παρακολουθούν  υποχρεωτικά μαθήματα υποβάθρου. Στο 5ο εξάμηνο οι φοιτητές/τριες μπορούν είτε να δηλώσουν ότι θα παρακολουθήσουν μία από τις δύο επιστημονικές περιοχές που προσφέρει το Πρόγραμμα Σπουδών: «Μορφές Κοινωνικής Οργάνωσης και Μετασχηματισμοί» ή «Πολιτισμός: Κοινωνικές Πρακτικές και Συγκρούσεις) είτε να μην ενταχθούν σε κάποια από τις δύο επιστημονικές περιοχές. Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι διαρθρωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε ο κάθε φοιτητής να  μπορεί αφότου ολοκληρώσει τις βασικές γνώσεις στο βασικό κορμό μαθημάτων που είναι κοινός για όλους να εστιαστεί σε μια ορισμένη επιστημονική περιοχή, χωρίς, ωστόσο, αυτή η επιλογή να του αποκλείει το δικαίωμα να πάρει μαθήματα και από την άλλη ως μαθήματα κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά. Μπορεί ακόμη από το τρίτο έτος και μετά να επιλέγει μαθήματα που ανταποκρίνονται στις προσωπικές του κλίσεις και δεξιότητες. Στο τέταρτο έτος σπουδών, οι φοιτητές του Τμήματος έχουν την επιλογή να ολοκληρώσουν Πρακτική Άσκηση ή/και να εκπονήσουν πτυχιακή εργασία, εφόσον το επιθυμούν. Ο τίτλος σπουδών που απονέμεται είναι «Πτυχίο Κοινωνιολογίας».

Στόχος του Προγράμματος Σπουδών είναι να εξοπλίσει θεωρητικά τις φοιτήτριες και τους φοιτητές στα αντικείμενα της κοινωνιολογίας, όπως επίσης και να τους/τις καταστήσει ικανές/νούς στη χρήση των εμπειρικών μεθόδων της κοινωνιολογικής έρευνας. Οι σπουδές προσανατολίζονται στην ανάπτυξη της αυτόνομης και μεθοδολογικά αναστοχαστικής κοινωνιολογικής σκέψης για την επιστημονική ανάλυση των κοινωνικών προβλημάτων, ενώ μεγάλη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη της ικανότητας των φοιτητών να στοχάζονται τις επιδράσεις της δραστηριότητάς τους στην κοινωνική πραγματικότητα. Οι σπουδές στην Κοινωνιολογία στοχεύουν στη θεωρητικά και μεθοδολογικά θεμελιωμένη εκπαίδευση για την απόκτηση γνώσεων γύρω από την κοινωνική δομή, την κοινωνική αλληλόδραση και τους κοινωνικούς θεσμούς.

Οι σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας είναι δομημένες με τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν την ευρύτερη κοινωνιολογική γνώση, γνώσεις στα ιδιαίτερα πεδία της κοινωνιολογίας και γνώσεις από άλλες πειθαρχίες των κοινωνικών επιστημών. Το Πρόγραμμα Σπουδών οργανώνεται γύρω από τις θεματικές: γενικές κοινωνιολογικές θεωρίες, ανάλυση των κοινωνικών δομών, μέθοδοι και τεχνικές της κοινωνικής έρευνας, κοινωνιολογίες σε εστιασμένες επιστημονικές περιοχές, συναφή επιστημονικά αντικείμενα των κοινωνικών επιστημών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις που συνδράμουν:

1. Στην κατανόηση του επιστημονικού πεδίου της κοινωνιολογίας και της κομβικής συμβολής του στην κατανόηση του κοινωνικού γίγνεσθαι. Στην κατανόηση βασικών συναφειών και διαφορών με άλλα επιστημονικά πεδία των κοινωνικών επιστημών.

2. Στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την ανάπτυξη της “κοινωνιολογικής φαντασίας” και της εφαρμογής βασικών εννοιών, αρχών και ερευνητικών μεθόδων της κοινωνιολογίας στις επαγγελματικές δραστηριότητες και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.

3. Στην κατανόηση των βασικών εννοιών της κοινωνιολογίας (όπως της κοινωνικής δομής, του πολιτισμού, της κοινωνικής μεταβολής, της κοινωνικοποίησης, της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, των κοινωνικών ανισοτήτων, των διακρίσεων, των κοινωνικών αντιλήψεων και πρακτικών κ.α.) έτσι ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώνουν αυτόνομα τη μελέτη τους στα ποικίλα πεδία της επιστήμης και να ενσωματώνουν τις νέες γνώσεις που προκύπτουν από την τρέχουσα εγχώρια και διεθνή ερευνητική δραστηριότητα.

4. Στην κατανόηση των θεμελιακών θεωρητικών προσεγγίσεων στην επιστήμη της κοινωνιολογίας. Στην απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων περί της (συγ)κριτικής ανάλυσης και κατανόησης των κλασσικών και των σύγχρονων κοινωνιολογικών θεωριών και περί των διαφορετικών θεωρητικών  ροσανατολισμών στην έρευνα και την ερμηνεία των κοινωνικών φαινομένων σε αναφορά προς το εκάστοτε ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο συγκρότησης του κοινωνικο-θεωρητικού στοχασμού.

5. Στην κατανόηση του ρόλου της κοινωνικής έρευνας στην απόκτηση εμπειρικά τεκμηριωμένης γνώσης. Στην κατανόηση των βασικών διαφορών και συγκλίσεων μεταξύ διαφορετικών μεθοδολογικών προσεγγίσεων και στην ανάπτυξη των κατάλληλων ερευνητικών σχεδιασμών που συνάδουν με τη διερεύνηση συγκεκριμένων κοινωνικών ζητημάτων. Στην πλαισίωση της κοινωνιολογικής θεωρίας με τα εμπειρικά δεδομένα προκειμένου να αξιολογηθούν οι ποικίλες ερμηνείες των κοινωνικών φαινομένων. Στην χρήση προγραμμάτων στατιστικής επεξεργασίας κοινωνικών δεδομένων και ποιοτικής ανάλυσης κειμένων με κοινωνιολογικό ενδιαφέρον. Στην κατανόηση των δεοντολογικών κανόνων που διέπουν την κοινωνική έρευνα και στην κριτική αξιολόγηση ερευνητικών αποτελεσμάτων σε δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες.

6. Στην απόκτηση εστιασμένων γνώσεων σε επιμέρους περιοχές εξειδίκευσης της κοινωνιολογίας, ενδεικτικά γύρω από ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν στην κοινωνική ενσωμάτωση ή περιθωριοποίηση ατόμων και κοινωνικών ομάδων ή κατηγοριών του πληθυσμού, την αποτελεσματική λειτουργία των κοινωνικών υποδομών, θεσμών, δημόσιων οργανισμών και δομών της κοινωνίας των πολιτών.

7. Στην απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους φοιτητές να εξασφαλίζουν την πρόσβασή τους σε βάσεις κοινωνικών δεδομένων και σε κρίσιμους γνωστικούς πόρους της επιστήμης, όπως επίσης να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε προφορικές και γραπτές παρουσιάσεις/εκθέσεις της ερευνητικής τους δραστηριότητας, της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους διαδρομής.

Με την ολοκλήρωση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών οι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης έχουν :

α) αποκτήσει τις θεμελιώδεις θεωρητικές γνώσεις στο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών και είναι σε θέση να περιγράφουν τις βασικές έννοιες και αρχές που τις διέπουν.

β) αποκτήσει εξειδικευμένες θεωρητικές γνώσεις στο πεδίο της Κοινωνιολογίας και των εφαρμογών της και είναι σε θέση να αναλύουν σε βάθος τις έννοιες και τις αρχές που τις διέπουν.

γ) αναπτύξει την αυτόνομη και μεθοδολογικά αναστοχαστική κοινωνιολογική σκέψη για την επιστημονική ανάλυση κοινωνικών ζητημάτων που άπτονται των κοινωνικών δομών, των κοινωνικών αλληλοδράσεων και των κοινωνικών θεσμών.

δ) αποκτήσει βασικές γνώσεις και δεξιότητες ποσοτικών και ποιοτικών μεθόδων κοινωνιολογικής έρευνας που τους επιτρέπει να διεκπεραιώσουν ερευνητικούς σχεδιασμούς μέσω της συλλογής και ανάλυσης (με την χρήση κατάλληλων λογισμικών) κοινωνικών δεδομένων.

ε) αποκτήσει βασικές γνώσεις και δεξιότητες για το σχεδιασμό κατάλληλών πολιτικών που στοχεύουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.

στ) αναπτύξει δεξιότητες γραπτής και προφορικής παρουσίασης επιστημονικών εργασιών.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Κοινωνιολογίας είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία, Μεθοδολογία Εμπειρικής Ερευνας των Κοινωνικών Επιστημών, Εισαγωγή στην Ιστορική Συγκριτική Κοινωνιολογία, Θεωρίες Κοινωνικοποίησης, Κοινωνιολογία του Πολιτικού Συστήματος, Εξέλιξη της Κοινωνιολογικής Σκέψης, Στατιστική, Ευρωπαϊκή Κοινωνία – Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, Κοινωνία και Πολιτισμός, Κοινωνική Πολιτική και Κράτος Πρόνοιας, Κοινωνιολογία της Παρέκκλισης, Κοινωνιολογία των Αστικών Χώρων, Κοινωνιολογία της Εργασίας, Κοινωνιολογία των Κοινωνικών Κινημάτων, Μικροκοινωνιολογία – Θεωρία και Ερευνητικές Προσεγγίσεις, Κοινωνία, Κοινότητα και Υγεία, Κοινωνιολογία του Περιβάλλοντος, Διεθνής Διακυβέρνηση, Κοινωνικές Τάξεις και Κοινωνικές Ανισότητες, Κοινωνική Ψυχολογία, Δίκαιο και Θεσμοί της Εξωτερικής Πολιτικής, Διεθνείς Σχέσεις και Παγκοσμιοποίηση, Κοινωνιολογία των Αθλητισμού, Διεθνές Δίκαιο, Κοινωνικές και Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις των Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, Εθνική Ασφάλεια και Διαχείριση Κρίσεων, Κοινωνικές και Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις των Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, δύνανται με βάση τις γενικές και εξειδικευμένες γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να απασχολούνται τόσο ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και ως μισθωτοί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας:

  • στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, στους κλάδους και με τους όρους που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
  • στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μέλη του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία.
  • στις δημόσιες υπηρεσίες: (όπως υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση, δημόσια νοσοκομεία και κοινωνικές υπηρεσίες), σε αντικείμενα σχετικά με τον τίτλο σπουδών τους και ιδίως:
  • στο Υπουργείο Εργασίας και σε φορείς που ασχολούνται με την έρευνα των συνθηκών εργασίας και τα εργασιακό δικαιώματα.
  • στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε φορείς του δημόσιου τομέα που ασχολούνται με το περιβάλλον και την προστασία του, ειδικά για τη διερεύνηση των κοινωνικών επιπτώσεων από τις εφαρμογές της τεχνολογίας για τα θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας και βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών.
  • στον ιδιωτικό τομέα, ως σύμβουλοι, στελέχη διοίκησης και σύμβουλοι απασχόλησης με αντικείμενο το συντονισμό ομάδων εργασίας − διαδικασίας στο πλαίσιο της οργάνωσης της παραγωγής.
  • σε οργανισμούς και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε αναπτυξιακούς φορείς, σε κέντρα προώθησης της απασχόλησης, για το σχεδιασμό προγραμμάτων για τους ανέργους και την επιμόρφωση των εργαζομένων.
  • σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, για την κοινωνιολογική θεμελίωση των δραστηριοτήτων τους.
  • στο δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον κοινωνικό τομέα, ως εκπαιδευτές, ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες, σε αντικείμενα σχετικά με τον τίτλο σπουδών τους.
  • στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας, σε αντικείμενα σχετικά με τον τίτλο σπουδών τους.
  • στην έρευνα, ως ερευνητές, σε σχέση με το σχεδιασμό, τη διεξαγωγή και την ανάλυση εμπειρικών ερευνών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε αντικείμενα σχετικά με τον τίτλο σπουδών τους.
  • στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και μετά-δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως κοινωνιολόγοι σύμβουλοι, με αντικείμενα την εποπτεία, την έρευνα, την ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων των σχέσεων εκπαιδευτικής κοινότητας και κοινωνίας εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων και των εκπαιδευόμενων μεταξύ τους.
  • στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ως κοινωνιολόγοι της εργασίας (ως μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες).
  • στα δικαστήρια όλων των βαθμίδων, ως σύμβουλοι για την ανάλυση κοινωνικών προβλημάτων των διαδίκων.
  • στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, ως σύμβουλοι, αναλυτές και εμψυχωτές σε αντικείμενα σχετικά με τον τίτλο σπουδών τους και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους.
  • σε δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινωνικούς φορείς, ως σύμβουλοι και εμψυχωτές κοινωνικής επανένταξης αποφυλακισμένων, με σχετικό αντικείμενο δράσης.
  • σε δημόσιους, ιδιωτικούς και κοινωνικούς φορείς, ως σύμβουλοι και εμψυχωτές κοινωνικής επανένταξης για άτομα σε φάση αποτοξίνωσης, με σχετικό αντικείμενο δράσης.
  • σε σωματεία και συνδικάτα όλων των βαθμίδων, ως κοινωνικοί διαπραγματευτές και οργανωτές προγραμμάτων για την επικοινωνία με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, σε θέματα συλλογικής διαπραγμάτευσης, υπογραφείς συλλογικών συμβάσεων και θεσμικής υποστήριξης συλλογικών διεκδικήσεων.
  • στις ανεξάρτητες αρχές ελέγχου των μέσων μαζικής ενημέρωσης, Δικαιωμάτων του Πολίτη, ως λειτουργοί και ως σύμβουλοι και στις αντίστοιχες άλλων τομέων του Κράτους.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των  τμημάτων   Κοινωνιολογίας έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το   Π.Δ. 159 ΦΕΚ 199 τ.Α’/01.10.2009.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α. αριθμ. 69980/Ζ1 ΦΕΚ 4002 τ.Β’/23.06.2023

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις:  

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2023

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0149

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2023 : 0,80

Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2023-2024:  197 (από ΦΕΚ 2320 τ.Β’/11.04.2023)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 30 %

Αρχαία Ελληνικά : 20 %

Ιστορία : 30 %

Λατινικά : 20 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας : α) Διοίκησης και Οικονομίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %

Νέα Ελληνικά : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 15.760

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 10.840

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2023 : 15.000

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2023 : 8.900

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ